+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Виробництво бетону влітку, потреба бетонної суміші в воді, зневоднення бетону

24.04.2017

Виробництво бетону в літній період так само, як і виробництво бетону взимку, відноситься до робіт в суворих кліматичних умовах. Раніше ми розглядали особливості проведення бетонних робіт у зимовий період. У даній статті ми хочемо звернути увагу на складності, які можуть виникнути при виробництві бетону влітку. Висока температура повітря і низька відносна вологість можуть істотно вплинути на процеси проведення бетонних робіт і фізико-механічні властивості бетону та бетонних конструкцій.

Висока температура повітря негативно впливає на якість бетонної суміші, а саме:

1) підвищується потреба суміші у воді через зростання її температури;
2) рухливість суміші швидко втрачається при транспортуванні та укладанні;
3) в результаті прискореного зневоднення міцність бетону зменшується.

Під дією зовнішнього середовища відбуваються зміни структури суміші на молекулярному рівні. Зменшення обсягу зв'язаної води в бетоні призводить до зменшення показника гідратації цементу.

Рухливість і температура бетонної суміші знаходяться в прямій залежності одна від одної. Складнощів при виробництві бетону в літній період додає той факт, що в процесі перемішування температура бетону підвищується - гідратація цементу піднімає температуру суміші ще вище, однак її первісна рухливість втрачається. В результаті бетонна суміш стане не технологічною. У таких випадках потрібне використання спеціальних добавок з підвищеним збереженням рухливості бетону.

Надалі бетон необхідно захистити від пересихання. Відкриті поверхні накривають від попадання прямих сонячних променів і вітру. Опалубку зволожують перед заливкою сумішшю, а бетон поливають в перші дні після укладання. У літній період доставка і укладання бетонної суміші повинна бути максимально оперативної.

На всіх етапах роботи з бетоном в літній період необхідно робити поправку на температуру повітря. Тільки з урахуванням усіх зовнішніх чинників впливу на бетон можна досягти якісного результату.