+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Властивості цементу

13.06.2017

Властивості цементу залежать від вихідної сировини, з якого зроблений цемент. У попередній статті ми розглядали склад цементу та його різновиди, тепер вивчимо якісні властивості матеріалу.

До основних властивостей цементу відносять міцність, рівномірність схоплювання, потребність у воді, морозостійкість, тепловиділення та стійкість до корозії.

Характеристики основних властивостей цементу:

1. Міцність - механічна стійкість до руйнування під впливом зовнішніх факторів. За даною властивостю цемент ділять на чотири марки: 400, 500, 550, 600.

2. Рівномірність схоплювання - зміна обсягу цементного тіста при висиханні. Чим дрібніше помелений цемент, тим вище його схоплювання та висихання. Важливо - цемент має бути рівномірно розподілений за обсягом при висиханні, це захистить бетон від руйнування.

3. Потреба у воді - показник витрати води для приготування суміші. Характеризується кількістю необхідної води для укладання і висихання матеріалу.

4. Морозостійкість - опір періодичному замерзанню та відтаненню цементного або бетонного розчину. При заморожуванні вода збільшується в обсязі до 10%. Розчин повинен стримати даний тимчасовий вплив без руйнувань своєї структури.

5. Тепловиділення - здатність віддавати тепло при застиганні. При повільному і поступовому виділенні тепла розчин застигає без тріщин і пошкоджень. Шляхом додавання мінеральних добавок в розчин регулюється швидкість і обсяг виділеного тепла.

6. Стійкість до корозії - схильність до корозії при взаємодії з арматурою. На цей показник впливає щільність бетонного розчину і склад мінералів в цементі. Пористість бетону сприяє зниженню корозійної стійкості.

Цемент - це поширений і популярний матеріал, а технічні властивості цементу визначають сферу його використання.