+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Транспортування і проміжне зберігання залізобетонних виробів

03.01.2017

Транспортування і проміжне зберігання залізобетонних виробів мають важливе значення для збереження якостей продукції. Фундаментні блоки, плити перекриття, палі, перетинки, інші матеріали і конструкції мають хороші експлуатаційні характеристики, однак до моменту безпосереднього використання ЗБВ піддаються механічному й кліматичного впливу. Розглянемо основні правила доставки виробів і подальшого їх зберігання, які дозволяють мінімізувати ці негативні чинники.

Доставка ЗБВ. Основні вимоги:

1. Наявність спецтехніки для транспортування. Автотранспорт повинен мати відповідну довжину і борти.

2. Фіксація виробів. При транспортуванні вироби необхідно жорстко зафіксувати.

3. Низька швидкість руху спецтехніки. Необхідно дотримуватися даного правила, щоб всі утримувачі (фіксатори) змогли витримати навантаження і зберегти вантаж в заданому положенні.

4. Обсяг транспортування в межах вагової норми. Перевантаження транспорту може спричинити його поломку.

5. Розташування виробів при перевезенні. Щоб уникнути механічних пошкоджень ЗБВ, матеріали необхідно розташовувати на дерев'яних піддонах (для плит перекриття) без додаткового навантаження зверху (не складувати зверху на плити фундаментні блоки тощо)

Зберігання ЗБВ. Основні вимоги:

1. Підготовлений майданчик для складування. Майданчик повинен бути рівним. Будівельні матеріали не повинні контактувати з грунтом, адже через землю може проникати волога.

2. Використання навісу або плівки. Щоб уникнути попадання вологи через атмосферні опади, ЗБВ накривають плівкою або використовують навіс. Також необхідно враховувати, що в умовах високої вологості бетон піддається біологічній корозії у вигляді цвілі або грибків.

3. Розташування ЗБВ. Цей пункт особливо важливий при складуванні плит перекриття. Їх зберігання повинно бути в горизонтальному (робочому) положенні. Між ними підкладають дерев'яні бруски для зняття напруги і провітрювання.

Є ще один секрет, що дозволяє різко знизити ймовірність появи мікротріщин, відколів і зменшує втрати міцності при транспортуванні і зберіганні. Його знають всі виробники, що використовують вібропреси компанії NEMP. Виготовлені на нашому обладнанні фундаментні блоки, плити стрічкового фундаменту та перетинки брускові відповідають ДСТУ. А це значить, за інших рівних умов, вони краще переносять транспортування і менше страждають при зберіганні. Використання професійного обладнання, дотримання правил транспортування і зберігання забезпечать будівельні майданчики якісним матеріалом для зведення будівель і споруд.