+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Термін служби бетону

10.05.2017

Термін служби бетону та виробів з нього - показник збереження необхідної міцності в контакті з зовнішнім середовищем.

В теорії експлуатаційний термін бетону становить 60-100 років. Це обумовлено тим, що бетон не піддається гниттю та впливу корозії.

На практиці цей термін може бути нижче за рядом причин:
1) компоненти для приготування бетону можуть не відповідати якості;
2) неправильний розрахунок пропорцій компонентів для бетонної суміші;
3) некомпетентність при підготовці проекту заливки бетону;
4) навантаження на бетонні конструкції вище норми;
5) арматура в конструкціях піддається корозії;
6) перепади температурного режиму та рівня вологості всередині об'єкта;
7) постійний механічний вплив на конструкції;
8) дія хімічних речовин у навколишньому середовищі.

Основною та найпоширенішою з вище перерахованих причин є помилки в підборі компонентів і пропорцій для приготування бетонної суміші: цементу, щебеню, води, а також гравію та хімічних добавок. При цьому обов'язково враховуються особливості проведення робіт у літній і зимовий період.

Термін служби бетону та виробів з нього безпосередньо залежить від показника міцності. Влітку, щоб досягти необхідної міцності, бетон поливають водою, взимку - використовують спеціальні хімічні добавки. Також застосовують етиловий лак або водно-бітумну емульсію для створення захисної плівки на поверхні залитого бетону чи конструкції. Захисна плівка зменшує швидкість випаровування води, знижує температуру поверхні за рахунок дії сонячних променів.

Поширені такі методи як залізнення і використання термошвів.

Ми хочемо звернути Вашу увагу на інший аспект. Вода вкрай необхідна для бетону, однак надлишки води і попадання в розчин повітря з часом можуть бути причиною руйнування конструкції. При недостатньому ущільненні бетону можуть утворюватися порожнечі з повітрям і водою, які при мінусовій температурі будуть розширюватися і руйнувати цілісність бетонного покриття або конструкції.

Для тривалої служби і збереження своїх експлуатаційних властивостей вироби з бетону повинні бути виготовлені на професійному обладнанні з дотриманням відповідного ДСТУ. Вироблені компанією NEMP пересувні вібропреси для виготовлення фундаментних блоків, плит стрічкового фундаменту і перетинок брускових гарантують Вам високу якість виробів, а необхідне ущільнення і правильна геометрія форма забезпечать максимальний термін експлуатації бетонної продукції.