+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Взаємодія бетонної суміші з водою

27.03.2017

Фізичні властивості бетону при взаємодії з водою обумовлені змінами в структурі бетонної суміші. Це процеси поглинання і насичення водою бетону, капілярна дифузія, визначення коефіцієнта розм'якшення бетону, а також проводність і віддача води. Через змочування водою бетон проходить стадії деформації, проникності і подальшого висихання.

Пориста капілярна структура бетону пояснює швидке його поглинання і всмоктування водою. Дана властивість бетону дозволяє йому отримувати вологу з навколишнього середовища. Завдяки власній вологості, на певному етапі темп поглинання вологи із зовнішнього середовища стабілізується, досягаючи балансу - сорбційної вологості.

Заповнювачі бетону грають в процесі насичення важливу роль. Щільні заповнювачі мають невелике сорбційне зволоження, яке не враховується при розрахунках. А ось для легкого і пористого бетону така вологість може досягати рівня 4-8% і 20-25% відповідно.

Певны бетонні конструкції не повинні мати водопроникність в умовах гідростатичного тиску. Показники водопроникності і гідростатичного тиску бетону можна дізнатися згідно його маркування. При підвищенні щільності бетонної маси досягається необхідний показник водопроникності. Також використовують гідрофобні добавки або спеціальні резервуари з водою для процедури набору твердості бетону.

При виготовленні конструкцій з бетону згідно ДСТУ і подальшого проходження лабораторної перевірки необхідно враховувати всі зовнішні фактори, що впливають на якісну зміну властивостей бетону в результаті взаємодії з тим чи іншим компонентом. На прикладі взаємодії бетону з водою можна зрозуміти, що процеси, які відбуваються в структурі бетону без належного контролю згодом можуть вплинути на якість продукції.