+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Залізобетонні перетинки - призначення та застосування

21.11.2016

Перетинки залізобетонні брускові - один з видів залізобетонних виробів, який використовується в будівництві для зведення ділянок стінових конструкція над дверними, воротними або віконними прорізами.

При класифікації перетинок використовують дві основні ознаки:
- конструктивні властивості;
- зовнішній вигляд.

За конструктивним властивостям перетинки розділяють на стандартні (або прості) і посилені.

За зовнішнім виглядом поділяють перетинки на брускові (ПБ), балкові (ПГ) і плитні (ПП). Також виділяють четвертий тип перетинок - фасадні.

Перетинки повинні мати тривалий термін експлуатації і витримувати великі навантаження. Для виготовлення виробів застосовується високомарочна сталь для армування і бетон класом від В15 і вище.

Застосування перетинок залежить від їх типу:
1) брускові - ПБ (ширина до 250 мм) -найбільш поширений вид, для перекриття віконних і дверних прорізів у цегляних будинках;
2) плитні - ПП (ширина більше 250 мм) - для перекриття прорізів у стінах житлових будинків;
3) балкові - ПГ (Г-образні) - для опори на неї плити перекриття, мають виступ - чверть;
4) фасадні - ПФ - для перекриття отвору з чвертями, коли товщина виступу кладки не більше 250 мм.

Перетинки залізобетонні брускові потрібні при перекритті отворів цегляної кладки товщиною 65 мм. Перетинки брускові витримують навантаження у вигляді власної ваги, ваги перекриттів і цегляної кладки над ними. Важливо - розрахункове навантаження на стандартні перетинки не повинно перевищувати 800 кг / см (наприклад, для посилених перетинок дозволяється розрахункове навантаження до 3700 кг / см). Крім того, перетинки використовуються при спорудженні огорож, каркасів і зведенні стійок.

Розглянемо принцип маркування на прикладі перетинки 3ПБ 13-37-п. Цифра 3 означає типорозмір перетинки - 120х220мм, абревіатура ПБ - перетинка брускова, 13 - це довжина перетинки (1290 мм), округлена до 1 дм, 37 - округлене до цілого числа розрахункове навантаження (фактично - 37,3 кН / м) разом з власною вагою, П - виріб виготовлений зі стропочними петлями.

З огляду на популярність і необхідність даних залізобетонних виробів, компанія NEMP розробила вібропрес для виготовлення перетинок брускових. Модель УПБ-ПБ також є пересувною і продовжує лінійку вібропресів від компанії NEMP. Установка може виробляти до 12 типорозмірів перетинок. Перетинки відповідають ДСТУ 948-84. Також ми приділили увагу продуктивності вібропреса. Наприклад, за 1 формовку вібропрес виробляє 5 перетинок типорозміру 3ПБ 13-37-п, а за годину можна виготовити від 60 до 80 виробів заданого типорозміру. Висока продуктивність, зручність в експлуатації і надійність - ключові цінності, закладені в устаткування компанії NEMP.