+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Види будівельної техніки та її призначення

30.01.2017

Багатоповерховий житловий будинок, промисловий об'єкт, торговий центр або стадіон - зведення будь-якої споруди неможливо уявити без спеціальної будівельної техніки. Підготовка бетонного розчину, виробництво залізобетонних виробів, доставка матеріалу на будівельний майданчик, переміщення конструкцій на об'єкті, висотні роботи тощо. Це лише мала частина робіт, при виконанні яких необхідна спеціальна техніка.

Будівельна техніка різноманітна, і кожен з її видів має свої особливості. Розглянемо основні групи техніки, яка застосовується в будівництві.

Баштові крани

Баштовий кран - символ споруджуваного об'єкта, його можна побачити практично на будь-якому будівельному майданчику. Використовується кран для переміщення і доставки на висоту вантажів. Висота підйому може досягати 65-70 м, а довжина стріли - 45-60 м. При будівництві малоповерхової будівлі використовують більш компактні автокрани.

Екскаватори

Один з найбільш популярних видів будівельної техніки. Багатофункціональність екскаватора забезпечує його всебічне використання в будівництві. Розрівнювання майданчика, навантаження-розвантаження матеріалів, розкриття асфальту, і, звичайно ж, підготовка котловану або траншеї - всі ці функції може виконувати екскаватор, використовуючи різні насадки.

Бульдозери

Дана будівельна техніка використовується для вирівнювання грунтового шару, риття і закапування траншеї, а також для транспортування об'ємних вантажів. Бульдозер - економічний і ефективний помічник у будівництві.

Автосамоскид

Основна функція автосамоскидів - доставка і транспортування сипучих матеріалів на будівництво. Також вони застосовуються для вивозу будівельного сміття. Сучасні автосамоскиди відрізняються високою прохідністю.

Гідравлічний молот

Застосовується як навісне обладнання екскаватора для руйнування залізобетонних конструкцій, демонтажу або часткового руйнування об'єкта для перепланування, знесення непотрібних стін і перегородок.

Навантажувачі

Навантажувач потрібен для доставки, навантаження-розвантаження і підйому матеріалів. Їх мобільність і компактність розширюють сфери застосування, тому не тільки будівництво, а й, наприклад, сільське господарство не може обійтися без цієї будівельної техніки.

Автовишки

Для зовнішніх оздоблювальних робіт використовують автовишки. Вони можуть піднімати матеріали і будівельників на висоту до 25 м.

Бетономішалки

Мобільна або стаціонарна бетономішалка забезпечує будмайданчик розчином. Сучасне будівельне виробництво без бетону не можно собі уявити. Простота в експлуатації, надійність і якісне перемішування зробили цю техніку невід'ємною частиною будівництва.

Будівництво - це складний і трудомісткий процес, що вимагає особливих знань, навичок і матеріально-технічного забезпечення. Разом з розвитком галузі будівельна техніка теж вдосконалюється.

Однак ми б хотіли звернути увагу на важливу деталь. Практично вся будівельна техніка використовує деталі і елементи конструкцій, які також виробляються за допомогою спеціального обладнання. Найчастіше це громіздкі стаціонарні лінії для виробництва залізобетонних виробів і конструкцій. Такі лінії вимагають великих капіталовкладень і чималий обслуговуючий персонал, а також трудомістке транспортування через великі габарити.

Але є винятки з правил. Одне з них - пересувні вібропреси компанії NEMP. Їх мобільність, зручність транспортування і відсутність необхідності пуско-налагоджувальних робіт дають можливість виробляти фундаментні блоки, плити стрічкового фундаменту і перетинки брускові не тільки на території спеціалізованого заводу, а й поруч з об'єктом, що зводиться. Обладнання не вимагає розбирання при транспортуванні і подальшого налагодження. Завдяки високій продуктивності і якості виробів відповідно до ДСТУ вібропреси NEMP мають швидку окупність і починають приносити прибуток вже в першому виробничому сезоні.