+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Щебінь: види і основні характеристики

27.02.2017

Щебінь - це твердий кам'янистий матеріал, необхідний при будівництві споруд і будівель різних типів. Для приготування бетону щебінь виступає в ролі заповнювача.

При проведенні будівельних робіт і підготовки бетону розрізняють три основних види природного щебеню:

1. Гранітний щебінь

Використовується для приготування твердих бетонів і закладки фундаментів будівель, а також конструкцій з високим навантаженням.

2. Гравійний щебінь

Поступається гранітному за міцностю на стискання, через що такий вид щебеню використовується при виготовленні залізобетонних конструкцій для цивільного будівництва та інфраструктури загального користування (напр., виробництво бордюрів, пішохідних доріг).

3. Вапняковий щебінь

Показники міцності нижче аналогів, так само як і вартість сировини. Основне призначення - для виробництва дрібноштучних залізобетонних виробів і будівництва дорожнього полотна з невеликим навантаженням.

Основні характеристики щебеню:

1. Міцність на стискання - міцність матеріалу відповідає його марці і залежить від класу бетону.

2. Щільність - в середньому щебінь має щільність 1,5-3 г / см3.

3. Ступінь плоскості - за цим показником визначається форма зерен щебеню.

4. Температурна стійкість - в залежності від кількості циклів заморожування і відтанення щебінь має спеціальне маркування F.

5. Радіоактивність - за показником радіоактивності щебінь поділяється на 2 класи (1-ий клас - для всіх будівельних робіт; 2-ий - для будівництва доріг)

6. Фракції - показник сортування щебеню, який визначається розміром його зерен.

Варто відзначити, що щебінь - це 80-90% обсягу бетонного розчину, тому від якості даного матеріалу багато в чому залежать показники виробленої продукції. Щебінь впливає на набір міцності виробів, їх морозостійкість і захист від тріщин і сколів. Для отримання бетону високої міцності важливо скоротити міжзерновий простір заповнювача, тому застосовуються відразу кілька фракцій щебеню.

Для виробництва залізобетонних виробів важливий не тільки підбір якісних і відповідних інертних матеріалів, а й обладнання, яке здатне виготовляти продукцію відповідно до ДСТУ. Як виробники пересувних вібропресів NEMP для виготовлення залізобетонних виробів, ми хочемо звернути Вашу увагу на те, що тільки комплексний підхід до випуску будівельних матеріалів забезпечить якість і постійний попит на продукцію. Пересувні вібропреси NEMP дозволять Вам розширити асортимент і збільшити обсяги продукції.