+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Прогрів бетону у зимовий період

10.04.2017

Прогрів бетону в зимовий час - необхідна вимога будівельного процесу. Виготовлення бетонної суміші, виробництво залізобетонних виробів і закладка фундаментів відбувається на протязі всього року. Погодні умови взимку вносять свої корективи, змушуючи будівельників і виробників застосовувати спеціальні технології для збереження бетонних виробів і конструкцій.

Причина прогріву бетону лежить на поверхні - вода. У складі бетонної суміші при низьких температурах вода замерзає і розширюється. Її обсяг збільшується приблизно на 10%, створюючи тиск всередині конструкції. Виходячи з того, що бетон набирає розрахункову міцність до 4-х тижнів, за цей час замерзла вода здатна «розірвати» виріб зсередини, утворюючи тріщини і відколи.

Також слід зазначити, що прогрів бетону сприяє швидкій гідратації цементу, а отже, скорочує час для набору міцності виробу або фундаменту. Стабільно висока температура прискорює процес взаємодії води і цементу, а низька - знижує. Для збереження якісних властивостей бетонних конструкцій в зимовий час здійснюють прогрів бетону.

Виділимо найбільш поширені методи прогріву бетону:

1. Антифризні добавки

Антифризні добавки запобігають замерзанню води в розчині, але маю свої обмеження. Добавки ефективні при температурі до -15С ...- 20С.

2. Утеплена опалубка

Перед заливкою бетонної суміші опалубку прогрівають до + 20С ... + 25С. Рекомендується в бетонну суміш додати інгредієнти, які прискорюють набір міцності бетону. Більш ефективним виглядає варіант, коли бетон прогрівають до + 60С ... + 70С і заливають в теплу опалубку.

3. Електроди для прогріву

Прогрів бетону відбувається за допомогою електричного струму. Метод популярний при прогріванні бетонних стін і колон. Електроди розміщують уздовж каркаса або після заливки бетонної суміші в опалубку вставляють підключену до трансформатора арматуру. В даному випадку можна досягти температури суміші до + 60С.

Окремо варто виділити прогрів бетону інфрачервоними випромінювачами. Цей спосіб якісний тим, що випромінювання має спрямовану дію і допомагає прогріти важкодоступні частини конструкції.

Добавки і прогрів бетону різними методами - вимушені заходи, коли технологічно складно зупинити будівельний процес. Компанія NEMP - виробник пересувних вібропресів для виготовлення залізобетонних виробів - випускає обладнання, здатне працювати при низьких температурах. Застосовуючи протиморозні добавки для приготування бетонної суміші, виробництво фундаментних блоків, плит стрічкового фундаменту і перетинок брускових на обладнанні NEMP можливе навіть при температурі -5С без втрати якості виробів. Вироби згідно ДСТУ, надійність і висока продуктивність вібропресів NEMP дозволяють виробляти будівельні матеріали в будь-який час року.