+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Пісок як матеріал для будівництва і виробництва бетонних виробів

18.07.2017

Пісок - необхідний заповнювач для проведення будівельних робіт і виготовлення виробів з бетону. Залежно від виду робіт використовується пісок конкретного походження: річковий (морський) або кар'єрний.

Річковий (морський) пісок - матеріал, який певний час перебував у воді. Частинки такого піску мають гладку поверхню, що негативно впливає на адгезію піску та цементу в розчині. Слабка адгезія зменшує в майбутньому міцність бетонної конструкції. Відповідно, кар'єрний пісок краще для виготовлення тримальних залізобетонних конструкцій.

Важливо: штучний пісок, отриманий шляхом дроблення твердих кам'яних порід, іноді також називають «кар'єрним». Однак через велику кількість пилу в такому піску, без просіювання такий заповнювач НЕ буде придатний для виробництва бетонних виробів. Пісочний пил і піщинки невеликої фракції знижують міцність бетону.

Кар'єрний пісок краще використовувати при виробництві плит перекриття, тримальних конструкцій, де буде створюватися постійне навантаження та напруга. Річковий (морський) пісок широко застосовується у виробництві цоколів і відмосток, для заливки монолітного фундаменту. Також, завдяки великим зернам піщинок річковий пісок підходить для виготовлення фундаментних блоків.

Специфіка використання кар'єрного піску лежить в його складі. Пил, глина і залишки грунту після видобутку містяться в піску. Його потрібно очистити від зайвих домішок, так як їх наявність потім може згубно позначитися на якості бетону і виробів. У річковому (морському) піску такі домішки відсутні або є в незначній кількості завдяки впливу води. У підсумку, обидва види піску можна використовувати для виробництва бетону та бетонних виробів. Головне, попередньо очистити пісок від надлишок і застосовувати відповідний тип піску.