+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Встановлення фундаментних блоків

05.12.2016

Фундамент - ключовий елемент зведення будівлі, тому він повинен бути зведений з якісних матеріалів з дотриманням правил монтажа. Фундаментні блоки є найбільш популярним будівельним матеріалом для формування фундаменту будови. Це пояснюється тим, що монтаж фундаментних блоків - відносно простий і швидкий спосіб.

Широкий вибір типорозмірів блоків ФБС (фундаментний блок суцільний) дає можливість не тільки укладати фундамент будівлі різної конфігурації, але і зводити стіни.

Монтаж фундаментних блоків проходить в кілька етапів. Для початку потрібно підготувати грунтову основу - встановити осі, зробити розбивку і вирити траншею. Після цього монтаж фундаментних блоків передбачає вирівнювання основи і видалення розпушеного грунту. Замість нього засипають пісок або щебінь. Якщо в грунті є поглиблення понад 100 мм, то їх заливають бетоном.

Щоб уникнути обвисання блоків після монтажу, ділянку, на який укладають пісок під підошву, роблять на 200-300 мм більше як по довжині, так і по ширині.

Монтаж фундаментних блоків найкраще проводити в теплу суху погоду. Не можна укладати блоки на сиру або мокру основу.

Для збільшення тримального навантаження на фундамент спочатку закладають плити стрічкового фундаменту (так звані "фундаментні подушки"). Вони здатні витримати велике навантаження завдяки широкій основі.

Монтаж основи необхідно починати з блоків, що виконують роль маячків. Їх встановлюють у місцях, де стіни перетинаються, а також по кутах. Від точності розміщення блоків-маяків залежить відповідність напрямків і розмірів фундаменту. Використовуючи нівелір, перевіряється відповідність розміщення блоків. У разі перевищення допустимої норми відхилення блок необхідно витягти з кладки і провести монтаж блоку заново. При укладанні блоків горизонтальне відхилення не повинно перевищувати 10 мм.

Укладання блоків здійснюється на розчин товщиною не менше 20 мм., А всі вертикальні стики і пази заповнюються розчином. Такий розчин містить гідроізолюючу добавку для герметизації швів і водовідштовхувального ефекту, що дозволяє збільшити терміни експлуатації будівлі.

Монтаж фундаментних блоків передбачає технологічні зазори між блоками для проведення комунікацій.

При використанні якісних матеріалів і дотриманні технології монтажу, фундамент зводиться в невеликі тимчасові терміни.

З огляду на популярність фундаментних блоків на будівельному ринку, компанія NEMP розробила серію пересувних вібропресів для виробництва блоків ФБС. Вібропреси NEMP виготовляють фундаментні блоки згідно ДСТУ 13579-78, максимально автоматизують процес виробництва і мають високу продуктивність.