+38 (050) 505-81-08
+38 (0512) 58-55-57

Асортимент будівельних матеріалів для влаштування фундаменту і зведення стін

27.09.2016

При будівництві об'єкта важливим етапом є вибір будівельних матеріалів для зведення стін і влаштування фундаменту. Матеріали, з яких створюють фундамент і будують стіни разом з перекриттям, взаємозалежні, тому що поєднання різнорідних матеріалів неприпустимі. Фундамент повинен являти собою однорідну конструкцію, а стіни побудовані з одного матеріалу.

Фундамент є важливим елементом в житловому будівництві, саме від нього залежить цілісність конструкції. Важливо розуміти, що неправильно влаштована основа будівлі може привести до часткового або повного руйнування всієї споруди.

Розрізняють декілька варіантів влаштування фундаменту. Основними з них є:

1) монолітний фундамент (матеріал - бетонний розчин) - досить трудомісткий, витратний, а найголовніше - тривалий процес. Бетонний розчин заливається в заздалегідь підготовлену опалубку (плюс попередньо необхідно провести роботи з армування). Потім потрібен час для повного схоплювання бетону, щоб розпочати зведення стін. Термін очікування може досягати до 4-х тижнів;

2) фундамент з кладочного матеріалу. Використовується для невисоких будівель. Основні матеріали - керамзитоблок, повнотілий стіновий блок або пустотілий блок із заповненими бетоном порожнинами. Такі матеріали можна використовувати для місцевості, де грунтові води знаходяться значно нижче влаштованого фундаменту;

3) фундамент із застосуванням фундаментних блоків або плит стрічкового фундаменту. Один з найпопулярніших поєднань - блоки ФБС і плити ФС. Поширеність даного способу обумовлюється невисокою вартістю і великими можливостями створювати складні конструкції. Плити стрічкового фундаменту закладаються в його основу. Якщо при зведенні монолітного фундаменту бетонний розчин заливають, то тут плити ФС виступають вже готовими елементами конструкції. Блоки ФБС - невід'ємна складова такої основи. Фундаментні блоки широко застосовуються завдяки їх великому розміру, що значно прискорює процес роботи. У швах між блоками залитий бетонний розчин схоплюється швидко. У порівнянні з монолітним фундаментом не потрібнується тривалого очікування набору міцності.

Завершивши улаштування фундаменту, можна приступати до зведення стін. Серед розмаїття стінових матеріалів виділимо кілька.

Група матеріалів з полегшеного бетону (газобетонні, пінобетонні і газосиликатні блоки) - для зведення внутрішніх перекриттів і тримальних стін. Ці матеріали також використовуються в якості утеплювача. Оптимально підходять для будівництва будинків в 2-3 поверха. Для висотних будівель потрібні блоки більш високої щільності.

Одним з найвідоміших матеріалів є цегла. Стіни з нього міцні та довговічні. Поєднується з залізобетонними перекриттями, добре підтримує температуру всередині будівлі.

Вище перераховані стінові матеріали не застосовуються для влаштування фундаменту, а блоки ФБС є універсальним матеріалом. Ними зводять стіни підвалів і цокольних поверхів, складів і промислових споруд.

При виборі матеріалів для будівництва потрібно враховувати характеристики місцевості, призначення будови, терміни і експлуатацію, щоб об'єкт був надійним і довговічним.